Geschiedenis

1962
Het prille begin

De succes story van de Zeeman-bedrijven begint in 1962. In dat jaar startte Jo Roelof Zeeman met een eenmansbedrijfje, Architectenbureau Jo Roelof Zeeman, aan de Burgemeester van Baarstraat 69 in Volendam. De destijds nog jonge ondernemer was liever aannemer geworden, maar hij had nu eenmaal ervaring opgedaan bij het architectenbureau van de heer N.H. Oudejans in Purmerend. Het leek hem verstandiger om in de architectuur verder te gaan.

Vanuit de slaapkamer van het woonhuis in Volendam werden de zaken voortvarend aangepakt. Opa Zeeman was bakker en later fruitteler en had geen contacten binnen de bouwwereld. Jo Roelof Zeeman moest het zelf zien te rooien. Dat ging hem goed af, omdat hij oog had voor de commerciële aspecten van z’n vak. Bij veel architecten speelt het creatieve proces de boventoon. Zo niet bij hem. Begin jaren zestig was er in Nederland grote behoefte aan kwalitatief goede woningwet-woningen voor de snel groeiende bevolking.

Jo Roelof Zeeman onderkende als een van de eerste deze kwantitatieve vraag, waarop handig werd ingespeeld. In die tijd rolden zo’n 400 woningen per jaar van de tekentafel, in opdracht van woningbouwverenigingen en gemeentelijk woningbedrijven. Deze stap markeert de stap naar de projectontwikkeling. Steeds vaker werden in Westfriese gemeenten voor eigen rekening en risico koopwoningen ontwikkeld. Geografisch gezien werd steeds verder gekeken.

1962
1966
De opmaat naar succes

Op 4 oktober 1966 volgde de verhuizing naar een nieuw kantoor aan de Westerkoogstraat 47-48 te Oosthuizen. Na 7 jaar had hij 30 mensen in dienst. Het architectenbureau floreerde. Begin jaren ’70 begon een idee te rijpen. Door zelf te gaan optreden als opdrachtgever voor de bouw van koopwoningen viel meer te verdienen aan een woning. Deze gedachte leidde op 30 december 1975 tot de oprichting van B.V. Planontwikkeling Reka (afkorting van de 1e letters van de voornamen van de kinderen en de partner respectievelijk Rob, Ed, Karin, Ali). Uit het oogpunt van risicospreiding werden vervolgens Woningbouw Hoorn B.V., Woningbouw West-Friesland B.V. en Alpha-Hilversum Project Ontwikkeling B.V. opgericht. Op 11 augustus 1983 werd de naam van B.V. Planontwikkeling Reka statutair gewijzigd in Woningbouw Reka B.V. Ook ziet in mei 1982 de Stichting Garantie Woningbouw Jo Roelof Zeeman het levenslicht.

De projectontwikkeling groeide gestaag. Naar al snel bleek, was de opsplitsing van de projectontwikkelingsactiviteiten in verschillende bv’s naar geografische ligging erg onhandig voor de ontwikkeling van de naamsbekendheid en reclame en marketing van het bedrijf. Op 1 mei 1986 werd daarom de naam van Woningbouw Reka B.V. gewijzigd in Zeeman Vastgoed b.v. Tegelijkertijd werden de activiteiten van de andere ontwikkelingsmaatschappijen eveneens in Zeeman Vastgoed b.v. ondergebracht. Met het oog hierop is met ingang van het seizoen 1986 – 1987 gestart met de sponsoring van Handbalvereniging Zeeman Vastgoed – SEW, teneinde de naamsbekendheid te vergroten. Na 25 jaar hoofdsponsorschap is dit met ingang van het seizoen 2009 – 2010 omgezet in subsponsor.

1966
Jaren '80
De tweede generatie

In de tweede helft van de jaren ’80 treedt de tweede generatie van de familie Zeeman toe tot het bedrijf. Ook Anka Reijnen en Peter Langenberg, respectievelijk de partners van Ed en Karin, starten in deze periode hun loopbaan bij het familiebedrijf. Eind jaren ’80 is het personeelsbestand van het gehele bedrijf gegroeid naar zo’n 45 medewerk(st)ers. Dit is de directe aanleiding voor een nieuwe verhuizing op 1 januari 1990: van Oosthuizen naar Hoorn aan de Nieuwe Steen 5. Een prachtig nieuw kantoor naar ontwerp van Rob Zeeman van Zeeman Architekten BNA.

Ondanks economische ups & downs ontwikkelt Zeeman Vastgoed zich gestaag tot een toonaangevende Noord-Hollandse ontwikkelaar. Het accent ligt voor meer dan 90% op de ontwikkeling van woningen, maar af en toe worden er ook utiliteitsprojecten ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan is het winkelcentrum Havenhof in Volendam. In deze periode staat Jo Roelof Zeeman nog steeds aan het roer van Zeeman Vastgoed. Karin en Peter weken begin jaren ’90 de verkoop van de woningen alsmede de assurantie- en hypotheekactiviteiten los van Zeeman Vastgoed. Hiermee starten zij op 1 maart 1994 de makelaardij Zeeman advies groep, inmiddels is de naam gewijzigd in Zeeman Makelaars.

Jaren '80
Jaren '90
De turbulente jaren ’90

In de jaren ’90 raakt het hele bedrijf in een stroomversnelling. Nieuwe Steen Investments N.V. (NSI) wordt opgericht op 1 maart 1993 en gaat al in 1998 naar de beurs. Het personeelsbestand verdubbelt in de jaren ’90 tot ca. 100 medewerk(st)ers. Het gebouw blijkt al snel te klein. In 1996 wordt daarom een nieuwe verdieping toegevoegd. NSI en Zeeman Vastgoed Beheer (ZVB) dijen uit temidden van de andere Zeeman-bedrijven.

In deze roerige tijden ontwikkelt Zeeman Vastgoed grote projecten, zoals plan Houthaven in Oosterhout (335 woningen), samen met Intermaris Woondiensten ’t Jeudje in de binnenstad van Hoorn (120 woningen en een parkeergarage voor 340 auto’s) en samen met Projektontwikkelingsmij. De Peyler Het Nieuwe Glas in Hoorn (200 woningen in de stijl van de Amsterdamse school). In de tweede helft van de jaren ’90 ‘ontgroeid’ Jo Roelof Zeeman langzaam de projectontwikkeling als gevolg van de explosieve groei van NSI.

Jaren '90
Jaren '00
De Zer00’s

… heeft Zeeman Architekten onder een nieuwe leiding een doorstart gemaakt onder de naam TBE-ZA architecten & ingenieurs.

De samenwerking met Intermaris bevalt zowel de woningcorporatie als ZeemanVastgoed uitstekend. Om de ontwikkeling van nieuwe projecten verder te stroomlijnen, richten we op 20 augustus 2003 samen de vof Terra Marique op. Hiermee realiseren wij onder meer ’t Jeudje en Streektuinen in Hoorn. Maar ook in andere plaatsen geeft ZeemanVastgoed prachtige visitekaartjes af. Denk aan de herontwikkeling van Wilhelminahaven in Oosterhout, plan Reiger in Leimuiden en het bijzondere Allure aan de Amstel in Uithoorn. In 2016 bestond ZeemanVastgoed 40 jaar.

Jaren '00
De toekomst
De toekomst

Op dit moment zitten we met Terra Marique middenin in de ontwikkeling van Holenkwartier. Dit is het meest spectaculaire project uit onze geschiedenis en tegelijkertijd ons signature dish. Met 400 woningen en 5.000 m2 commerciële & maatschappelijke voorzieningen is Holenkwartier zelfs wezenlijk onderdeel van de omgevingsvisie van gemeente Hoorn. In dit project komen al onze ervaringen samen én leren we weer nieuwe dingen. Een eigen warmtenet in de wijk aanleggen bijvoorbeeld. Ook mooi: vanuit de omgeving kwam geen enkel bezwaar op ons plan. Het is in álle opzichten uniek!

Natuurlijk staan er ook andere projecten op de rol waar wij trots op zijn. De waterrijke woonwijk Molenblik in Medemblik (216 woningen samen met BPD), Landsheer in Warmenhuizen (153 woningen), plan Kwiek in Oudkarspel (17 woningen), Zuiderhazedwarsdijk in Petten (samen met Scholtens Projecten), plan Kop Roode Vaart in Zevenbergen (100 woningen) en nog diverse andere projecten verspreid over de regio en ver(der) daarbuiten.

Kortom, na 45 jaar ontwikkelen barsten wij nog van de ambities. Wij blijven dromen, denken, durven en doen. ZeemanVastgoed is altijd klaar voor de toekomst!

De toekomst