11jun
Aan: 11 juni 2021

De wens om sneller meer huizen te bouwen, is door de zeven gemeenten, de provincie en een aantal projectontwikkelaars en bouwbedrijven gebundeld in een nieuw Woonakkoord.

Zeven gemeenten, provincie, ontwikkelaars en bouwbedrijven
Daarnaast verbinden alle partijen ook een Woonchallenge aan het nieuwe beleid. Met deze uitdaging worden jongeren in de regio uitgedaagd om zelf nieuwe woonconcepten te bedenken voor eenpersoons huishoudens.

Het Woonakkoord moet er niet alleen voor zorgen dat er snel meer wordt gebouwd. Het is ook de bedoeling dat de bestaande huizen veel sneller duurzaam worden gemaakt. Vorig jaar werden de gemeenten het al eens dat er meer gebouwd moet worden. Dit omdat de woonmarkt in West-Friesland overspannen is geraakt: huizen staan kort te koop en de vraagprijs wordt bijna in alle gevallen overboden.

Knelpunten
De gedachte achter het Woonakkoord is om ook marktpartijen sneller te betrekken bij de plannen. Op die manier is de hoop dat knelpunten eerder kunnen worden opgelost, aldus de Hoornse wethouder Marion van der Ven.

Energiezuinig
Ook de provincie heeft hoge verwachtingen van het akkoord, stelt gedeputeerde Cees Loggen. Volgens hem is het plan om ieder jaar er 900 huizen bij te bouwen. Maar ook het bijvoorbeeld energiezuinig maken van bestaande huizen krijgt prioriteit. Volgens Loggen ondersteunt Noord-Holland de West-Friese plannen met ’kennis, menskracht en financiële ondersteuning’.

Het nieuwe Woonakkoord voorziet nadrukkelijk ook in de bouw van meer sociale huurwoningen. Een van de betrokken ondernemingen is Zeeman Vastgoed. „Wanneer we nieuwe projecten en woonwijken willen maken, dan heb je een soepele samenwerking nodig tussen alle partijen”, aldus directeur Peter Langenberg. „Ik hoop dat de raderen van deze ontwikkeling nog sneller kunnen draaien.”

Studenten
De Woonchallenge daagt studenten uit om nieuwe woonvormen oor jongeren te bedenken voor bedrijfsverzamelgebouw MIX aan de Verlengde Lageweg 19 in Hoorn. Met de ideeën kan de eigenaar van het pand een serieus plan maken voor een nieuwe invulling van dit complex. De gedachte hierachter is dat jongeren zelf het beste kunnen invullen welke betaalbare woonwensen er nu en in de toekomst zijn.

Bron: Noordhollands Dagblad 11 juni 2021